Mitt liv mina äventyr

Fiske, Jag, Resor

En reseberättelse om Tjuonajokk

Tjuonajokk vid Kaitumälvens strand

Tjuonajokk vid Kaitumälvens strand

Tjuonajokk, vid Kaitumälven ett avlägset ställe men med bra fiskemöjligheter. Detta är en kort redovisning om mitt besök.

Camp Alta, Kriuna
Camp Alta, Kriuna

Vi börjar med resan till Tjuonajokk!

Jag är nog inte som alla andra, men det är väl kanske bra? Men vi tog bilen till Kiruna, det är en bra bit att köra tur och retur. 252 mil för att vara mer exakt för den resan. Svärfar körde bara nån enstaka mil men resten körde jag. Så några mil har jag fått under bältet i alla fall. Så hur gjordes resan till Tjuonajokk då ? Jo först körde vi bil till Kiruna och sov över natten på Camp Alta strax utanför kiruna. Sen körde vi bil till Flygplatsen och sen sista biten flög vi helikopter. Kan ju ärligt säga att jag var sjukt nervös för det blåste en hel del. (Enligt mig ska jag väl säga också) För lite som svärfar sa så är ju piloten antagligen också rädd om livet och inte flyger i för dåligt väder.

Flygtur till Tjuonajokk
Flygtur till Tjuonajokk

Det började inte bra för fisket!

Ja när vi väl landat och så blåste det fortfarande massor. Och några hade till och med fått badat på grund av det var för mycket vågor på vattnet. Det är väl kanske en risk när man åker båt. Det gick ju bra åt ena hållet men inte åt andra hållet. Så vi övergav tanken på att flugfiska. Men några kast med kastspöet vart det i vattnet från bryggan men det var ganska svårt, så det vart ingen fisk då heller. När vi väl kom ut så insåg jag att gå i vadar byxor är inte så lätt som det ser ut. Och sen samtidigt försöka sig på flugfiske som jag nog bara testat på land för ca 5 år sen. Ni kan ju gissa hur det gick. Men det var kul i alla fall. Fick i alla fall lite napp, men jag fattade inte att jag behövde rycka i linan så de fastnade. Så det vart bara en officiell fångst, dock inte på bild så den räknas inte då. Men den hoppade av kroken den med när jag höll i tafsen. Detta var på sista dagen när jag stod på bryggan och övade på att kasta med flugspöet.

Bild från fisketuren i Kaitumälven
Bild från fisketuren i Kaitumälven

Var ju inte bara jag som fiskade där!

Så hur gick det för alla andra som fiskade där då? Jodå de som kunde det här med flugfiske de fick en hel del fisk. Helt otroligt vad fisk de fick. Och det såg så himla enkelt ut. Så jag måste helt enkelt träna på det här med flugfiske så måste hitta nått bra vatten att flugfiska i här i närheten. Har i alla fall fått lånat ett spö av svärfar så har något jag kan träna med. Så nu gäller det bara att fin slipa på kastningen så kanske jag också kan börja få en massa fisk! Hoppas jag i alla fall.

Vad kan man göra mer än att fiska?

Det är väl inte bara fiske som gäller i Tjuonajokk? Jo det är nog kanske det som är huvudsaken där men det går ju faktiskt att vandra runt lite. Det gick väl inte riktigt som planerat men man får ju alltid olika lärdomar av saker. Till exempel så vet jag att ingen av mina två höfter kommer antagligen att klara av en längre vandring. Terrängen var inte helt plan den var som en normal vandringsstig med lite hinder på vägen. Men det gjorde ont i höfterna i alla fall.

Vandrings tur Tjuonajokk
Vandrings tur Tjuonajokk

Sen så finns det ju så klart en till viktig sak man kan göra i Tjuonajokk! Man kan BASTA! Det är nog den bästa bastu jag besökt (inte den finaste bastu kanske). Så ni som följer mig på Instagram har nog redan sett en bild på den vyn man hade i bastun. De Instagram kontot är min privata och där får inte alla se, men ska så småningom lägga ut bilderna på min foto Instagram.

Vyn från bastun!
Vyn från bastun!

Bilden gör inte sitt rätta då det är en mobilbild och det vart immigt på mobilen så fort den kom med in i bastun. Men man kan ju föreställa sig lite i alla fall.

Nu så rundar vi av lite

Ja nu har jag skrivit lite av min resa. Ska skriva lite till sen men det får bli en annan dag. Nu måste jag göra klart för natten, och fundera ut på vad jag ska ha för Projekt i min projekt ledar utbildning. Kan hända att det blir lite serier också. Det hänger nog lite på hur lång tid allt tar att göra. Finns mer att berätta om resan så håll utkik om du vill läsa mer. Finns lite till om Tjuonajokk och det finns lite om hemresan kvar.

PS. Om ni läst hit kan ni väl i alla fall lämna en kommentar?

Om du vill se mina alster kan du kolla in på dessa sidor:

Fotograf Ulf Söder (Facebook)

Fotograf Ulf Söder (500px)

https://www.flickr.com/people/toocer/ (Uppdateras dåligt)

Fotograf Ulf (Instagram)

LU Foto (Min och min Frus Instagram)

LU Foto (Min och min frus Facebook sida för fotografering)

https://gurushots.com (En foto tävlings sida)

Tack och hej leverpastej!!