Mitt liv mina äventyr

Foto, Jag, Projekt

Hjälp mig bli en bättre fotograf!

Solnedgång

Så hur blir man en bättre fotograf? Det är en fråga som jag ställer mig själv ganska ofta. Jag vill ju utvecklas och bli bättre. Men vem är en fotograf?

Vad kan jag göra?

Så nu funderar jag på vilka sätta jag kan göra för att bli en bättre fotograf. Vissa saker känns ju mer eller mindre självklara. Som att faktiskt utmana sig själv att bli bättre. Kommit fram till att Landskaps foton är kul så detta vill jag lära mig mer av. Frågan är ju också vad är en fotograf? Vem kan vara fotograf?

Vem som helst idag kan ju fota med mobilen och kalla sig fotograf. Och det finns faktiskt några som är bra på det. Och med dagens kameror så finns det säkert många jätte bra bilder som är tagna med just en mobil. Men jag upplever att folk underskattar just ordet fotograf. Jag anser mig själv en Hobby fotograf, vilket för mig betyder att jag har lång väg att bli bra. Jag har sett exempel på folk som livnär sig på fotografering och faktiskt är sämre än mig på en del saker. Men samtidigt är det ju ett stycke av tycke. Bara för att jag tycker något så behöver det ju inte betyda att jag har rätt. Och den personen är ju inte mindre av en fotograf för det.

Så hur ska jag bli en bättre fotograf?

Så hur ska jag bli bättre? Ja jag har funderat på det lite. Jag vet att jag ibland kan få till magiska bilder. Men jag måste lyckas återskapa det vid varje foto tillfälle. Så att ur varje fotostund så får jag ut minst ett magiskt foto. Men det jag saknar mest är konstruktiv kritik. Ja, jag behöver er alla andras hjälp att faktiskt bli bättre. För jag kan ju faktiskt stirra mig blind på något och tycka det är perfekt. Men det betyder ju inte att du eller någon annan kommer tycka lika. Det kan handla om färger, komposition eller rent av ”objektet” som fotograferas, eller allt av det.

The Road
Vägen till Siljansnäs

Du kan hjälpa mig!

Så ni som faktiskt läser min blogg. Ta gärna en extra titt på mina bilder och skriv kommentarer. Vad gillar ni med bilden, vad gillar ni inte. För halva sanningen är ju att jag vill ju att ni ska uppskatta bilderna lika mycket som jag gör om inte mer. Jag vill ju att ni ska känna att den här bilden skulle jag haft i vardagsrummet. Eller den här skulle jag haft i köket. När jag nått dit och ni faktiskt vill detta av känslan av bilden då har jag lyckats lite. För det är ju faktiskt bara en del av fotograferande. Andra delen är ju den tekniska. Att faktiskt förstå sig på vad olika förändringar på kameran gör för bilden. Och där börjar jag faktiskt känna mig relativt trygg.

Jag har ju tyvärr lite dålig fantasi, eller nej det kanske jag inte har. Men jag är dålig på att se till att mina idéer faktiskt blir något foto projekt. Lite av det är faktiskt att jag känner mig rätt osäker. Finns många forum på t.ex Facebook där man kan skapa samarbeten med folk. Men jag känner inte mig trygg nog att faktiskt börja med det. Fast jag kanske borde göra det.

Nu ska jag sluta be om hjälp, och hoppas nån läser ner hit och faktiskt hjälper mig med konstruktiv kritik. Vill ni inte skriva direkt på bilderna skriv direkt till mig istället. Jag skulle uppskatta det. Men glöm inte, det ska vara konstruktivt.

Så vet att denna text vart lite rörig men det får den faktiskt bli.

Om du vill se mina alster kan du kolla in på dessa sidor:

Fotograf Ulf Söder (Facebook)

Fotograf Ulf Söder (500px)

https://www.flickr.com/people/toocer/ (Uppdateras dåligt)

Fotograf Ulf (Instagram)

LU Foto (Min och min Frus Instagram)

LU Foto (Min och min frus Facebook sida för fotografering)

https://gurushots.com (En foto tävlings sida)

Tack och hej leverpastej!!

1 Kommentar

  1. Att fotografera är väl ett konstant lärande, eller? Med lite olika långa mellanrum så får man en del aha-upplevelser och då har man lärt sig något nytt igen. Och som du vet har jag ju ett fotorelaterat projekt på gång, du får gärna hjälpa till. Lovar att du kommer lära dig mer grejer!

    Landskapsfoton är kul, men det är svårt när man bor i Sveriges fulaste stad… Finns ju inte jättemycket vackra platser här runtomkring. Ska släpa med dig till Norge snart! 😛

    Det där med magiska bilder, det handlar väl för det mesta om att hitta rätt ljus. Menar inte att man alltid ska fota i solnedgång, men det hjälper. Använder man blixt så är det mer att tänka på, men ändå samma sak. Ljus och skuggor. En annan sak som hjälper är att fota ofta, även om det inte alltid är superbra väder.

    Att livnära sig som fotograf handlar nog till stor del om att kunna sälja in sig till potentiella kunder. Själv har jag inte rätt sälj-snack för ändamålet, jag har provat på och blev aldrig bekväm med det heller. Ska man nå ut och få ut något av det, då finns det andra vägar att ta, jag har sneglat in på en länge som väldigt snart kommer att bli verklighet. Däremot har jag inga höga förväntningar utan kommer att göra det mer som en kul grej på sidan av mitt fasta jobb.